Kovas – mėnuo be patyčių

Kovas paskelbtas mėnesiu be patyčių. „Šilo“ progimnazijoje visą mėnesį vyko įvairios veiklos, kurių metu pedagogai kalbėjosi su vaikais apie patyčias, skatino jų nebuvimą.

Patyčios – psichologinės savivertės smukinimo įrankis; įvairus elgesys, kai vaikai (ir nebūtinai tik vaikai) žemina, skaudina vieni kitus. Tai gali būti pravardžiavimas, erzinimas, stumdymas, mušimas, užgauliojimas, pinigų, sąsiuvinių ar kitų daiktų atiminėjimas, apkalbinėjimas, ignoravimas. Taip pat – gąsdinimas ir piktų, erzinančių SMS žinučių siuntinėjimas.

PATYČIOMS – NE! Toks šios akcijos šūkis.

Kasmet patyčių mokykloje patiriama vis mažiau. Prie vaikų sąmoningumo prisideda ir ši akcija. Šiemet socialinė pedagogė Violeta Leonavičienė su aktyvesnėmis 7–8 klasių mokinėmis padarė skaidres, išdalijo lankstinukus, perdavė klasių vadovams nuorodas su naudinga informacija ir paprašė jų pasikalbėti su vaikais apie patyčias. Socialinė darbuotoja pati aštuntokams vedė klasės valandėles, kurių metu kalbėjo apie internetines patyčias ir kaip nuo jų apsisaugoti. Mokiniai padarė stendą šia tema. Buvo rodomas filmas apie internetines patyčias „Žvaigždė“.

Ši prevencinė akcija vykdoma jau daugiau nei dešimt metų.

Mantas MATEIKA ir Emilė KAZLAUSKAITĖ, žurnalistikos būrelis „Sirenos“