Geriausiai besimokantiems vaikams – paskatinimas

Mila MELKŪNAITĖ, Gintarė TUZIKIENĖ

Siekdama paskatinti geriausiai besimokančius vaikus ir toliau siekti kuo puikesnių mokymosi rezultatų, „Šilo“ mokykla ne pirmus metus jiems dovanoja ekskursijas. Šios idėjos iniciatorės 2018 metais buvo progimnazijos mokytojos Jolita Miškinienė ir Jūratė Varžgalytė. Tų metų gruodį pirmą kartą surengta išvyka tapo gražia kasmetine prieškalėdine tradicija.
Šiemet geriausiai besimokantys 5–8 klasių mokiniai buvo vežami į Vilnių, kur apsilankė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijoje ir dalyvavo Kalbos ir komunikacijų centro direktorės dr. Astos Kupčinskaitės-Ryklienės suorganizuotame susitikime su universiteto bendruomene.
Konferencijų salėje VDU Švietimo akademijos kanclerio pavaduotojas prof. Dr. Algirdas Raslanas pristatė universitetą. Dėstytoja Ksenija Banuševičienė vedė paskaitą apie Prancūziją, mokė vaikus prancūzų kalbos pradmenų, taip pat supažindino klausytojus su ateities mokytojo profesija bei studijomis universitete. O VDU Švietimo akademijos Lituanistikos ir tarptautinių programų centro vadovė Vilma Leonavičienė papasakojo apie savo profesinį kelią bei lietuvių kalbos reikšmę savo gyvenime. Mokiniai mėgavosi muzikos pedagogikos studenčių atliekamomis dainomis, turėjo galimybę pabandyti pagroti fortepijonu ir buvo apdovanoti prizais.
Vėliau ekskursija buvo tęsiama Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Vaikai sužinojo, kad tai – vienintelė nacionalinė biblioteka visoje Lietuvoje ir buvo supažindinti su jos istorija. Gidė papasakojo, kad bibliotekos pavadinimas buvo keistas net 8 kartus, o iš jos turimų knygų būtų galima nutiesti kelią nuo Vilniaus iki Ukmergės. Taip pat pristatė ir parodė knygų dešimtuką, sudarytą iš gražiausių, mažiausių, seniausių, prašmatniausių ir kitokių knygų bei papasakojo, kaip atnaujina knygas. Biblioteka didžiuojasi turėdama unikalių knygų, o pusę jos pastato užima knygų saugyklos.
Vaikai pasivaikščiojo po prieš kelerius metus atnaujintas bibliotekos erdves, apsilankė bibliotekoje esančiose dirbtuvėse „Pats sau“, kur įrengta per 20 individualaus darbo vietų, taip pat yra 3D spausdintuvas, vinilo ir kaitrinių plėvių pjaustiklis, kaitrinis presas, mini sublimacinis spausdintuvas, robotikos ir elektronikos rinkiniai bei daug kitų naudingų dalykų, skatinančių jaunimo kūrybiškumą, protinę veiklą, darbštumą.
Galiausiai vaikai aplankė Vilniaus Kalėdų eglutę ir pasivaikščiojo po senamiestį. Grįždami namo dalijosi patirtais įspūdžiais ir džiaugėsi, kad jų pastangos gerai mokytis yra vertinamos ir skatinamos.
„Šilo“ mokykla ir toliau ketina organizuoti panašias prieškalėdines išvykas geriausiai besimokantiems vaikams. Tai motyvuoja pasitempti ir truputį silpniau besimokančius vaikus. O šiemet mokinius lydėjusios mokytojos Jolita Miškinienė, Daiva Šarkienė ir Justina Kuodienė labai džiaugiasi kelione, nes vaikai aplankė, pamatė ir sužinojo ypač daug…