„Šile“ – garsus „YouTube“ turinio kūrėjas AntanasJ

Emilė KAZLAUSKAITĖ ir Mantas MATEIKA, žurnalistikos būrelis „Sirenos“

Kovo 6 dieną „Šilo“ progimnazijoje svečiavosi garsus „YouTube“ turinio kūrėjas AntanasJ. Susitikti su 7–8 klasių mokiniais jį pakvietė žurnalistikos būrelio „Sirenos“ vadovė Gintarė Tuzikienė ir karjeros specialistė Virginija Černiauskienė. Tai – jų bendro projekto „Karjera. 21st century“ dalis.
„Gyvename XXI amžiuje, kuomet mus supa išmaniosios technologijos, išmokome dirbti nuotoliu, o vaikai nuolat įnikę į internetą ir socialinius tinklus. Tad sumanėme į mokyklą pasikalbėti apie karjerą pakviesti žmogų, kuris iš socialinių tinklų uždirba pinigus“, – pasakojo renginio organizatorės.
Turbūt daugelis iš mūsų pripažins, kad internetas ir socialiniai tinklai „suvalgo“ ypač daug mūsų laiko. Dažniausiai nė nepastebime, kiek laiko užsisėdime prie išmaniųjų telefonų, planšečių ar kompiuterių ekranų, naršydami „Facebook“, „Instagram“, „TikTok“ bei kitose platformose.
AntanoJ pokalbio tema buvo „Kaip socialiniai tinklai gali dirbti jums?“. Garsus jaunimo tarpe ir ne tik „YouTube“ turinio kūrėjas bei televizijos veidas pasakojo, kaip socialinius tinklus išnaudoti tikslingai. Kad jie veiktų ne kaip brangaus laiko valgytojai, o dirbtų mums, būtų nudingi.
„Pritaikykite savo pomėgius socialiniams tinklams. Mėgstate šokti? Dainuoti? Sportuoti? Filmuokite, rodykite tai. Rinkite sekėjus. Uždirbkite iš to pinigus. Kuriate gražius rankdarbius, piešiate? Rodykite savo darbų nuotraukas, filmuokite juos ypatingoje aplinkoje, parodykite ką nors išskirtinio, sugalvokite, kaip žmonėms tai pateikti kitaip, netradiciškai. Žinoma, tam reikia kantrybės. Nepavyks įkelti vieno klipo ir pasiekti aukštumų. Turite tą daryti nuolatos ir turite tikėti tuo, ką darote. Gal pasiseks po 20-o karto, o gal – po 100-ojo, – sakė AntanasJ. – O jei nepasiseks, vadinasi, darote kažką ne taip, išbandykite save kitur, nebijokite suklysti.“
Jaunuolis pasakojo savo patirtis, kaip jam sekėsi įsitvirtinti socialiniuose tinkluose, su kokiais sunkumais susidūrė ir kiek negatyvo sulaukė. Ypač iš vyresnės kartos atstovų. „YouTube“ turinio kūrėjas – šių laikų profesija. Ir kai kuriems žmonėms tikrai tai sunku suvokti. Tenka pripažinti, kad ne visi vyresnio amžiaus žmonės, skirtingai nei jaunimas, spėja šuoliuoti išvien su išmaniosiomis technologijomis bei socialinėmis platformomis. Tad tėvai ir seneliai, užuot barę ir kritikavę vaikus dėl nuolatinio naršymo socialiniuose tinkluose, verčiau turėtų skatinti juos daryti tai tikslingai, naudingai, išreiškiant savo kūrybingumą, parodant pomėgius.
„AntanasJ savo „YouTube“ tūrinio kūrėjo kelią mažais žingsneliais pradėjo būdamas 13–14 metų. Būtent tokio amžiaus vaikus pakvietėme pasikalbėti su juo. Labai norime, kad naršymas socialiniuose tinkluose nebūtų betikslis, o šis jaunuolis mokiniams pateikė tikrai daug socialinių tinklų privalumų, – sakė Gintarė ir Virginija. – Vaikai tikrai susidomėjo, uždavė klausimų ir patys dar ilgai diskutavo šia tema.“
Kad renginys pavyko – akivaizdu, nes dar ilgai netilo mokinių kalbos apie AntanoJ apsilankymą. Visi džiaugėsi ir net sakė, jog tai – „Geriausias renginys per visą laiką, kiek jie mokosi“. Labai svarbu su jaunais žmonėmis kalbėtis jiems aktualiomis temomis. Taip pat, kaip AntanasJ sakė, tėvai ir pedagogai turi leisti vaikams ieškoti savęs. Ieškoti, galbūt klysti ieškant, bet anksčiau ar vėliau atrasti.
O mes dėkojame Gintarei ir Virginijai už šį šaunų renginį bei AntanuiJ, kuris ne tik atvyko, kalbėjosi, bet ir noriai fotografavosi, filmavosi su vaikais, prašiusiems – pasirašė, o klausiusiems – atsakė į visus rūpimus klausimus.