„Šilo“ progimnazijos moksleivės dalijasi prisiminimais apie kelionę į Pietų Ameriką

Mantas MATEIKA, žurnalistikos būrelis „Sirenos“ ir būrelio vadovė Gintarė TUZIKIENĖ

Kai labai norisi saulutės ir šiltų orų, bet už lango pavasaris vis dar įnirtingai tebekovoja su žiema, galime dar kartą prisiminti Pietų Ameriką. Žemyną, kurį, lydimos kelių mokytojų ir direktoriaus, pagal Erasmus+ programą aplankė keturios „Šilo“ progimnazijos moksleivės: Vesta Tamulevičiūtė, Jovilė Šniokaitė, Emilė Sedleckaitė ir Luknė Rastauskaitė, besimokančios prancūzų kalbos bei lankančios šios kalbos būrelį.

Kas gi ta Pietų Amerika ir kur ji yra?
Pietų Amerika – pasaulio dalis, žemynas, didžiąja dalimi esantis pietiniame Žemės pusrutulyje, kertamas pusiaujo, tarp Ramiojo ir Atlanto vandenynų. Palei vakarinį žemyno pakraštį driekiasi Andų kalnų grandinė. Rytinėje žemyno dalyje vyrauja lygumos ir plokščiakalniai, didelius plotus užima Amazonės baseinas, kuriame vyrauja visžaliai pusiaujo miškai. Pagal plotą tai – ketvirtas pagal dydį žemynas po Azijos, Afrikos ir Šiaurės Amerikos, pagal gyventojų skaičių – penktas po Azijos, Afrikos, Europos ir Šiaurės Amerikos. Apie 85 % Pietų Amerikos priklauso Atlanto vandenyno baseinui. Pietų Amerikoje teka viena ilgiausių upių Žemėje – Amazonė. Prie Pietų Amerikos priskiriama ir daugybė salų. Didžiausia Pietų Amerikos šalis pagal plotą ir gyventojų skaičių yra Brazilija.

Kas moksleivėms paliko didžiausią įspūdį Pietų Amerikoje?
Uždavus šį klausimą, mergaitės tuoj skuba dalytis daugybe įspūdžių. Viešėjusios šiame egzotiškame krašte daugiau nei savaitę, sausio 22–28 dienomis, pirmiausia jos suskubo girti gerą orą: „Ten taip šilta, Prancūzijos Gvianoje buvome pačiu lietingiausiu metu, kai lyja 6 mėnesius, bet lietus ten visai nebaisus, netgi malonus, jis atgaivina ir yra labai šiltas, lyja, kai giedra.“ Taip pat merginos išskyrė gamtos savitumą nuo mums įprastų Lietuvos peizažų: „Gamta ten visai kitokia, tokia, kokios mūsų akys nepratę matyti – auga įvairiausios palmės, amerikinės papajos, kakavmedžiai, ant medžių šakų raizgosi lianos, žydi gausybė žiedų, galima išvysti galybę orchidėjų rūšių, taip pat pamatėme mūsų akims gana egzotiškų gyvūnų: iguanas, kapibaras, beždžiones, tinginius – gyvūnai čia prisitaikę gyventi medžiuose. Daug rūšių skruzdėlių ir visokiausių paukščių: kolibrių, tukanų, papūgų“, – vardija mergaitės.
Pietų Amerika anksti atsiskyrė nuo senojo planetos žemyno, po to ilgai neturėjo ryšio su kitais žemynais, todėl joje susiformavo labai savita augalija ir gyvūnija. Nenuostabu, kad moksleivėms tai paliko tokį didelį įspūdį. Bet labiausiai jos džiaugiasi naujomis pažintimis su labai šilto mentaliteto žmonėmis, naujais draugais bei pažintimi su jų kultūra, papročiais, kalba – juk toks ir buvo pagrindinis kelionės tikslas. „Žmonės ten labai šilti, draugiški ir svetingi, noriai bendrauja, gatvėje pasilabina net su nepažįstamais“, – pasakoja Jovilė. „Labai nustebino tai, jog mokykloje yra griežta tvarka, negalima ateiti be uniformų, o prieš valgydami priešpiečius, mokiniai turi pasimelsti“, – priduria kitos mergaitės.

O ar buvo kokių netikėtų įvykių ar nesėkmių?
Moksleivės apie kelionę atsiliepia labai teigiamai, nors joje nutiko įvairių nuotykių, ne tik labai džiugių. Pavyzdžiui, viena iš jų autobuse, šalia zoologijos sodo, paliko kuprinę su pasu ir pasiėmė tik telefoną bei piniginę. Išėjusi iš zoologijos sodo rado kitą autobusą. „Daug nervinomės ir jau manėme, kad liksime Gajanoje mėnesį, bet, laimė, viskas susitvarkė“, – sakė nelaimėlė. Beje, nedžiugino ir maistas mokykloje, jis nė iš tolo neatrodė skanus. „Paskutinėmis dienomis valgėme užsakytą maistą, nes kitaip tiesiog buvo neįmanoma“, – mergaitės dalijosi ir kartesne patirtimi.
Nepaisant šių smulkmenų, kelionė buvo įspūdinga. Jos metu jaunimas aplankė zoologijos sodą, fermas, sostinę Kajeną, kosmodromą bei vietinę mokyklą. Didelį įspūdį paliko karnavalo, kuris vyksta visą sausio mėnesį, eisenos.
Džiaugiamės kelionės akimirkomis kartu su mergaitėmis ir tariame joms AČIŪ už pokalbį.