Nugalėjo kūrybinio virtualaus laikraščio konkurse

Gražia kasmetine tradicija tapo Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros konkursai, organizuojami rajono mokyklų ir gimnazijų 8–12 klasių mokiniams.
Šiais metais buvo inicijuotas kūrybinio virtualaus laikraščio konkursas „Pasaulinės įžymybės – žmonės iš Ukmergės“, skirtas Lietuvių kalbos dienų renginiams bei Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai (gegužės 7 d.) paminėti. Šio konkurso sumanytoja – Jono Basanavičiaus gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Asta Aukštuolienė. Kaip sakė organizatoriai, pagrindinis konkurso tikslas – skatinti mokinius domėtis lietuvių kalba ir istorija, ugdyti gebėjimą tyrinėti, integruoti kelių dalykų žinias, kūrybinius ir raiškos gebėjimus, panaudojant informacines komunikacines technologijas. Itin svarbus momentas – gimtojo miesto reprezentacija pasaulyje žymių žmonių aspektu. 
Tarp konkurse dalyvaujančių mokinių iš įvairių Ukmergės mokyklų ir gimnazijų pasirodė ir keturios grupės iš „Šilo“ progimnazijos: 3 grupės iš 8a klasės (mokinius ruošė mokytoja Milda Pusvaškienė ir Daiva Šarkienė) ir grupė 8b klasės mokinių (ruošė mokytoja Rita Paškevičienė). Vaikai dirbo beveik 3 savaites: važiavo į Žemaitkiemį (poeto Vlado Šlaito gimtinę), ėmė interviu iš žmonių, kurie pažinojo žymius mūsų krašto žmones, kalbino žinomą kraštietę dainininkę Bjellę, ieškojo medžiagos bibliotekų archyvuose, internete, spaudoje ir knygose, kūrė, rašė, diskutavo ir net maketavo patys. Kaip sako viena iš konkurso dalyvių Skaistė Kazlauskaitė, nors šis darbas atrodė gana didelis iššūkis, bet noras sužinoti kuo daugiau apie savo kraštą lėmė apsisprendimą dalyvauti konkurse ir po ilgo medžiagos rinkimo bei struktūrinimo į laikraščius sugulė gražūs ir prasmingi tekstai. Daug vertingų patarimų davė progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolita Miškinienė, žurnalistikos būrelio „Sirenos“ vadovė Gintarė Tuzikienė bei konkurso organizatoriai.
Mokinių darbus vertino Jono Basanavičiaus gimnazijos komisija. Na o „Šilo“ progimnazija labai didžiuojasi savo mokinėmis, nes būtent jos iš visų dalyvavusių mokyklų ir gimnazijų 8–12 klasių mokinių tapo šio gražaus ir prasmingo konkurso nugalėtojomis. Trijų mergaičių – 8a klasės mokinių Skaistės Kazlauskaitės, Emilės Kazlauskaitės ir Austėjos Balaišytės – virtualus laikraštis „Šventoji“ apie garsų Ukmergės krašto poetą Vladą Šlaitą buvo išrinktas geriausiu.
Šiliečių pasveikinti atvyko Jono Basanavičiaus gimnazijos direktorius Saulius Grigas ir mokytoja Asta Aukštuolienė. Nugalėtojoms įteikti diplomai bei atminimo medaliai, taip pat mergaitės ir jas ruošusios mokytojos gavo dovanėles (UJBG mokinių jaunosios bendrovės „ROSE“ gaminius), o visiems kitiems konkurso dalyviams įteiktos padėkos.

Mantas MATEIKA, žurnalistikos būrelis „Sirenos“ ir būrelio vadovė Gintarė TUZIKIENĖ