Išvyka į STEAM atviros prieigos centrą Utenoje

Gegužės 25 dieną „Šilo“ progimnazijos 7a klasės mokiniai bei kelios 7c klasės mokinės su mokytoja Laimute Nugariene ir karjeros specialiste Virginija Černiauskiene vyko į STEAM atviros prieigos centrą Utenoje. 

 Kas yra STEAM atviros prieigos centras? 

STEAM atviros prieigos centras – modernių technologijų centras, kuriame, bendradarbiaujant mokslininkams, savivaldybėms, verslininkams, sudaromos sąlygos mokiniams pamokų metu ar po jų atlikti tyrimus, konstruoti, modeliuoti ir susipažinti su mokslo inovacijomis, kūrybiškai sprendžiant iškilusias problemas. 
STEAM atviros prieigos tinklą sudaro regioniniai STEAM atviros prieigos centrai Alytuje, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Tauragėje, Telšiuose, Utenoje bei metodiniai STEAM atviros prieigos centrai Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje. 
Kiekviename regioniniame STEAM atviros prieigos centre įrengtos standartizuotos biologijos-chemijos, fizikos-inžinerijos, robotikos-IT laboratorijos, taip pat po specializuotą laboratoriją, atsižvelgiant į regiono poreikius. 
Laboratorijose mokiniai gali atlikti įvairiausius tiriamuosius darbus – ir numatytus bendrosiose ugdymo programose, ir susijusius su regiono specifika ir prioritetais. 

 Mokinių veiklos 

STEAM atviros prieigos centre mūsų progimnazijos mokiniai apsilankė visose keturiose laboratorijose. Sužinojo, kaip susidaro ir kokios formos yra druskos kristalai, pasigamino kvapukus iš eterinių aliejų, pasidomėjo fizikos reiškiniais, padiskutavo apie astronomijos svarbą mūsų visų gyvenime bei pažaidė su įvairiais robotukais.  
Visos edukacijos metu vyravo gera nuotaika. Kadangi nemažai darbo buvo grupėse, netrūko ir juoko bei smagių pokštų. Po edukacijos visi norėjo ateityje sugrįžti į STEAM atviros prieigos centrą dar ne kartą. 

 Mantas MATEIKA, žurnalistikos būrelis „Sirenos“