„Šilo“ progimnazijoje – prevencinė akcija prieš rūkymą

Mantas MATEIKA, Karina RAPALYTĖ, Austėja KARVELYTĖ, žurnalistikos būrelis „Sirenos“

„Šilo“ progimnazijoje – prevencinė akcija prieš rūkymą
„Geriausia diena mesti rūkyti – šiandien ir dabar“

Ar kada pagalvojote, kokią žalą sau darote rūkydami?
Rūkymas gali sukelti blogą burnos, kūno bei drabužių kvapą, padidinti spuogų atsiradimo riziką, odos, dantų, dantenų problemas ir net plaučių, gerklės ar skrandžio vėžį bei širdies ligas.
Šių metų lapkričio 15-ą dieną, antradienį „Šilo“ progimnazijoje vyko akcija „Geriausia diena mesti rūkyti – šiandien ir dabar“, kurią inicijavo Ukmergės rajono savivaldybė ir Visuomenės sveikatos biuras. Ši akcija vyksta jau ne pirmą kartą ir per tą laiką nemažai jaunuolių prisipažino rūkantys bei atidavė savo įrenginius akcijos iniciatoriams. Akcijos tikslas – kuo mažiau rūkančių jaunuolių.

Apie el. cigaretes
Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kad el. cigaretės yra sveikesnė įprastų cigarečių alternatyva, Pasaulio sveikatos organizacija ir kitos tabako kontrolės organizacijos pataria elgtis atsargiai, nes el. cigaretės nėra iki galo ištirtos.
Rūkant el. cigaretes yra išpučiami garai, o ne dūmai, nes jos yra pripildytos skysčio – mišinio iš propilenglikolio, aromatinių medžiagų bei nikotino.
Nikotino kiekis el. cigaretėse yra labai skirtingas – nuo 0 iki 48 mg viename mililitre. Taip pat, tyrimai rodo, kad ant el. cigaretės pakuotės nurodytas nikotino kiekis dažnai skiriasi nuo tikrovės.
2013 m. JAV Kalifornijos universitetas nuodugniai ištyrė el. cigarečių aerozolio sudėtį. Buvo rasta sidabro, geležies, aliuminio, silikato ir mikroskopinių alavo, chromo bei nikelio dalelių.

Kuo skundžiasi el. cigarečių vartotojai?
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Virgilija Pakulnienė teigia, kad jaunimo tarpe labai daugėja rūkančių ir garinančių, jaunimas net nesusimąsto apie pasekmes.
El. cigarečių vartotojai skundžiasi: pakilusiu kraujospūdžiu, galvos skausmu, svaigimu, nemiga, nerimu, drebuliu, nuovargiu, burnos ir gerklės gleivinės sudirginimu, krūtinės skausmais ir spaudimu, čiauduliu, peršalimo simptomais, raumenų bei sąnarių skausmu, sutrikusiu virškinimu.

Austėjos KARVELYTĖS nuotr.